Aug 2023


Jan 2023

Claritate pură ⬡ Tue 10

Dacă nu știi către ce port navighezi, niciun vânt nu va fi favorabil — Seneca

Incertitudinea este lipsa clarității, iar incertitudinea apare peste tot, tot timpul.

Nu este clar la ce ar trebui să lucrăm mai departe sau cum să ne petrecem restul zilei.

Nu este clar cum ar trebui să evolueze următoarele șase luni la muncă sau în viața personală.

În definitiv, prea mulți dintre noi nu știm clar în ce direcție vrem ca viața noastră să meargă. Problema este că incertitudinea ne paralizează și ne blochează accesul în starea de flow.

Să știi clar unde vrei să ajungi și să știi exact cum ajungi acolo este extrem de important pentru apariția stării de flow. Fără obiective clare nu ne putem direcționa atenția. Și rămânem blocați în modul de analiză.

Cortexul prefrontal – partea creierului nostru unde se dezvoltă comportamente cognitive complexe precum luarea deciziilor – devine hiperactiv.

Atunci creierul e mai preocupat de a afla în ce direcție să se îndrepte și mai puțin de a se deplasa în orice direcție.

Partea bună este că o astfel de problemă poate fi rezolvată. Nu e nevoie să știi programul după care ți se va desfășura întreaga viață, destinul, pentru a beneficia de claritate, ci este nevoie doar să alegi o direcție și să faci pași pe acel drum.

Cheia este că atunci când vorbim despre atingerea performanței de vârf, este mai bine să te miști într-o direcție greșită decât să rămâi pe loc și să eviți a te mișca.

Lipsa clarității poate fi atacată și rezolvată prin stabilirea unor obiective pe 3 niveluri: un Scop Transformator Masiv, un set de Obiective Înalte și Grele și un set de Obiective Clare.

Pasul 1: Alege-ți Scopul Transformator Masiv

Asta va fi Steaua Nordului pentru tine. Un scop aspirațional, cu termen nedefinit de realizare, dar drumul către el vrei să-ți dea direcția generală a vieții.

Caută un astfel de scop printre misiunile sau cauzele pe care le admiri, oamenii care-ți inspiră pasiune și găsește ceva care rezonează cel mai bine cu tine.

Nu ezita. Mai bine un scop greșit decât nici-un-scop.

Existența unui scop cuprinzător care-ți inspiră pasiune îți va provoca o infuzie de norepinephrină și dopamină în sistem. Acestea 2 sunt unele dintre cele mai puternice substanțe neurochimice produse de către creier pentru Concentrare.

Din nou, adu-ți aminte că mai multă concentrare duce la mai mult timp în starea de flow.

Pasul 2: Trasează un set de Obiective Înalte și Grele

Sunt obiective pe termen lung, dar cu finalitate la un termen definit.

Ar trebui să fie specifice și măsurabile. Privește în profunzime, alege obiective mărețe (pentru tine), și stabilește-le finalitatea în 1-3 ani.

Ideal, aceste obiective înalte+grele vor contribui la, se vor uni către, realizarea Scopului Transformativ Masiv.

Să zicem că Scopul Transformativ Masiv ales este protejarea animalelor, plantelor și a ecosistemelor. Astfel, obiective înalt+greu ar fi scrierea unei cărți despre cunoașterea consecințelor actuale asupra mediului în 3 ani și organizarea unei conferințe pe tema drepturilor animalelor în următorul an.

Acum, cheia este să am o privire de ansamblu asupra acestora astfel încât să-mi fie clare, și apoi pot începe să-mi planific activități zilnice care contribuie la atingerea acestor obiective la termen.

Pasul 3: Stabilirea Activităților Zilnice Clare

Când vine vorba despre accesul în starea de flow, stabilirea unor astfel de obiective este cea mai importantă. În fiecare zi ar trebui să avem activități clare care ne aduc mai aproape Obiectivele noastre Înalte+Grele la 1-3 ani.

Acestea sunt activități foarte specifice, acțiuni pași, care rezolvate zilnic mișcă în direcția finalizării Obiectivelor (care însumate duc la atingerea Scopului).

Niciodată n-o să fie o activitate zilnică “prea clară, prea în detaliu definită”. Excesul de detalii este încurajat.

Cu cât mai clar descrii ce presupune o activitate, cu atât mai puțină energie este consumată pe derularea de activități dominante la nivel înalt în cortexul prefrontal, și îți va fi mai ușor să intri în starea de flow.

Așa că pune mâna și scrie cu pixul pe o foaie setul tău de Scop-Obiective-Activități.

Vei putea aduce ajustări pe parcurs, dar acum doar alege o direcție și fă pași pe acel drum. Și nu uita că în căutarea perfecționismului deseori ne sabotăm progresul.


Ne sabotăm ⬡ Mon 09

Am început să vorbim despre Concentrare cât de cât, acum vă prezint altă poveste pe care probabil c-o știți deja:

Fac progres către scopurile mele, consecvent, săptămână bună după săptămână bună și la un moment dat… BUM! Derapez și ies din tipar.

Mănânc prea mult, amânare, evitarea responsabilităților, orice alt exemplu… sunt sigur că toți găsim un moment când ne-am pus singuri “bețe în roate”.

Autosabotajul este foarte frustrant. Deși probabil că există probleme psihologice adânc ascunse care ne-au adus aici, primul ajutor în calea autosabotajului este înțelegerea că o abilitate a înaltei performanțe este chiar consecvența.

Nu e nevoie să țintim să avem toate obiceiurile și practicile perfect potrivite. Execuția Consecventă este cheia. De fapt, când este vorba de produs rezultate, consecvența contează deseori mai mult decât ceea ce faci de fapt.

Să luăm un exemplu cu mersul la sala de forță. Mergi fără greșeală, 5 zile din fiecare săptămână, timp de o lună. Apoi faci o pauză de o lună. Și mănânci fără a mai respecta regimul. Să repetăm acest ciclu tot restul anului.

Acum să ne imaginăm că mergem doar de 2 ori pe săptămână la sală, dar facem asta în fiecare săptămână a întregului an.

A 2a opțiune implică 156 mai puține zile de antrenament per total. Dar facem pariu că a 2a opțiune va produce rezultate mult mai bune pentru corpul vostru.

Care e diferența între cele 2? Consecvența.

Putem să ne gândim la consecvență ca la “o promisiune pe care o respectăm față de noi înșine”.

Trebuie să transformăm ceea ce zicem că vom face în ceva absolut necesar de executat, nenegociabil. Cu trecerea timpului, consecvența ni se va îmbunătăți.

Acum, când vine vorba despre creșterea intensității consecvenței, țineți minte că perfecționismul trebuie evitat. Încercarea atingerii perfecțiunii într-o activitate, de prea multe ori, este o piedică puternică în calea performanței.

Îmi aduc aminte multe instanțe când aveam o evoluție foarte bună într-o activitate și am lăsat-o moale. S-a dus consecvența și acum aș vrea să uit ziua aia care mi-a stricat perioada cu tendință pozitivă. Eh așa, prea des, în loc să recalibrez și reconfigurez, mental sau fizic, mi s-a tăiat de toată ziua, de activitate.

Ții regim? Mănânci un croissant și în câteva minute declari “cheat day” și înfuleci alte chestii. Ne deraiem singuri de pe traseul planificat fie și pentru că nu mai putem atinge o noțiune arbitrară a perfecțiunii.

Un astfel de comportament este un echivalent (exagerat? nu.) al unei crăpături apărute pe ecranul unui iPhone numai că asta ne-ar impulsiona să folosim un ciocan pentru a zdrobi întreg telefonul pentru că… acesta nu mai este perfect.

Ce e de făcut? Putem să ne recadrăm gândirea: O idee este să ne definim succesul ca media zilelor standard.

Dacă ne gândim în acest fel, să ai o zi cu randament 60% e mult mai bine decât una când te-ai resemnat cu 0% pentru că renunți complet.

Așa că data viitoare, în loc să te autosabotezi pentru că n-ai făcut totul perfect, ține minte că întotdeauna decent este valoric peste rău.

Dă-ți silința să fii consecvent!


Despre Concentrare și cum ne este Distrasă Atenția ⬡ Sun 08

Pentru că de mulți ani sunt preocupat de motivarea oamenilor din jurul meu pentru atingerea scopurilor noastre și mai ales pentru că găsirea propriei motivații este o activitate continuă, de-o viață, am citit mult, multe cărți. De Massimo Vignelli, de Carol S Dweck, de la Steven Kotler la Mihaly Csikszentmihalyi pentru Flow, de la GFDA la James Victore și chiar Herman Hesse cu Siddhartha și Lupul de stepă.

Dar acum vreau să vorbim despre Flow, Flux, Debit, Curgere, chiar Belșug sau Abundență. Ceea ce ne face să fim perfomanți într-o activitate.

Concentrarea ne aduce mai aproape de performanță. Fără concentrare nu avem speranță să intrăm într-o stare de flow. Dar ce ne întrerupe concentrarea? Distragerea Atenției.

Unde Atenția merge, Energia noastră merge.

Notificări, sonerii, sunetele mediului înconjurător, zgomote. Știți despre ce vorbesc: într-un final ajungi să începi să lucrezi la ceva important, dar primești o notificare pe telefon. Atenția îți este atrasă către un mesaj care te face să-ti verifici emailul. Nici nu îți dai seama când trec 15 minute citind emailuri, dar acum ești gata să te întorci la activitatea începută. Dar apoi un coleg vine cu o problemă urgentă. Și tot așa.

Senzația că mintea ne este într-un pendul care oscilează între 2 capete, apropiindu-se de concentrare dar neavând posibilitatea să rămână în acel punct.

Pentru a avea o șansă în fața multitudinii de lucruri care ne distrag atenția în secolul 21 vă propun 3 idei pe care le puteți pune în practică pentru a elimina distragerea atenției, a vă amplifica puterea de concentrare și a vă găsi accesul în starea de flow.

1. Ignorarea ca un Proces Activ

Conform Dr. Adam Gazzaley, un profesor de neuroștiințe la University of California San Francisco care a studiat în profunzime ce ne distrage atenția, Concentrarea are la bază 2 principale componente: Participarea și Ignorarea.

Partea cu participarea probabil e clară – trebuie să faci acel lucru ca să fii concentrat pe el.

Partea cu ignorarea probabil este cea la care nu ne gândim. În același fel în care căștile cu izolare fonică își consumă bateria pentru a bloca sunetele din mediul înconjurător, creierul nostru consumă resurse cognitive pentru a “ignora” tot ceea ce percepe din mediul înconjurător.

Deci deși poate nii se pare că ne concentrăm bine, stimulii senzoriali din mediul înconjurător tot ne captează o parte din atenție.

Așa că eu încerc să las telefonul deoparte, să lucrez în liniște și să fiu riguros în a bloca a tot ceea ce-mi poate distrage atenția din mediul înconjurător. Tot ce se întâmplă în jurul nostru ne distrage atenția, chiar dacă nu ne dăm seama de asta!

2. Concentrarea este Capacitatea de a Suprima Spontaneitatea

Dr. Andrew Huberman, profesor de neurobiologie la Stanford University, arată în cercetările lui că, de fapt, concentrarea e doar capacitatea de a rezista impulsului de a exercita un comportament spontan.

Să citim un mesaj, să facem scroll pe Instagram, să mâncam chiar dacă nu ne este foame. Toate aceste comportamente spontane nu contribuie la realizarea scopurilor pe care ni le propunem.

Când rezit executării acestor impulsuri, rezultatul – tot ceea ce rămâne – este concentrarea.

Dar… cum Dr. Huberman subliniază, nu orice Spontaneitate este rea. La urma urmei, Creativitatea este spontaneitate cu un scop. Cheia este să controlez apariția Spontaneității ca aceasta să aibă loc DUPĂ o perioadă de concentrare profundă, atunci când mă aflu deja în starea de flow.

3. Rezerv loc special pentru starea de Flow

Încerc ca fiecare zi să aibă inclus cel puțin nouăzeci de minute în programul meu pentru cele mai importante lucruri la care lucrez. Acest interval de timp ar trebui să fie izolat de orice alte activități care îmi distrag atenția.

Fără telefon, fără Youtube, Instagram sau chiar fără conversații cu colegii.

Aceste 90 de minute trebuie să fie sacre.

Este intervalul meu de timp pentru a intra în starea de Flow și pentru a rezolva cel mai important lucru de azi.

Pun acest eveniment de flow în calendarul meu, la fel ca orice altă întâlnire, și consider modificarea acestui timp absolut nenegociabilă.


Sep 2022

USR, te-am ignorat o vreme ⬡ Thu 15

Pentru că începusei să spui prostii. Am avut 2 soluții proaste și le-am unit. Am rămas doar cu una proastă, nu neapărat mai bună decât oricare dintre cele 2 dinainte. Acum a apărut “alternativa” – altă soluție proastă.

Am participat Am încercat să particip azi la evenimentul USR+ de la Ramada Craiova despre măsuri necesare ca răspuns la creșterea prețurilor din ultimul an.

În deschidere a vorbit un domn despre panouri fotovoltaice în stilul unei lecții de Geografie de clasa a 6a și apoi cu informații și imagini de pe https://www.cleanenergyreviews.info, o firmă australiană care face asta din 2009. Domnul avea ceva din stilul lui Daea, dacă Daea ar fi vorbit despre Electricitate în loc de cormorani.

Discursul său s-a axat pe panouri solare montate la case (la firme). Dar nu cred că știe domnul că orașul Craiova este un oraș pe a cărui suprafață cea mai mare zonă unde s-ar putea pune panouri este formată din acoperișurile blocurilor. Ceva îmi spune și că majoritatea firmelor înregistrare în Craiova au sediul tot la bloc.

Într-adevăr, USR+ Dolj prin vocea lui Cosmin Teodorescu a propus panouri și pentru blocuri, dar unde stăm cu implementarea? Zero.

Altfel, în alte părți USR+ performează: Clotilde Armand, la Forumul Orașelor Verzi Brașov:

Proiectul de instalare a panourilor fotovoltaice pe toate cele 150 de clădiri publice pe care le administrăm: grădinițe, școli, licee, spitale și sedii administrative și care sunt racordate la rețelele naționale de distribuție de energie. Prin implementarea acestui proiect ne propunem ca, în viitor, energia produsă de toate clădirile publice din Sectorul 1 să depășească energia consumată.

Hai, poate învățați și la Craiova. Și să nu mai faceți bănci cu panouri solare poziționate în locuri inoportune, da?


Jul 2022

Pack Heavy → Chase Light ⬡ Fri 08

Întotdeauna m-am văzut ca un creativ. Când rezolvam probleme de fizică la olimpiade. Când căutam căi să mai păcălesc puțin școala. Când făceam evenimente pentru studenți. Și acum când scriu programe pe calculator, tot creativ mă văd – fiecare abordare e diferită și sunt o mulțime de abordări.

Skiul si mersul la munte, exploratul și cititul, mersul pe bicicletă și statul degeaba, toate îmi fac spațiu pentru creier să creeze.

Cel mai des adun informație fără să stau s-o procesez. Să te concentrezi pe fiecare detaliu în fiecare moment e obositor.

Absorb multe → Devin mai ușor.

Pack Heavy → Chase Light este o serie video de la Db despre tot felul de oameni care fac treabă cu pasiune. 

Jan 2022


Oct 2021

Year 10 AJ ⬡ Tue 05

Remembering Steve in Year 10 AJ (After Jobs).

When you grow up you tend to get told that the world is the way it is and your life is just to live your life inside the world; try not to bash into the walls too much. But life can be much broader once you discover one simple fact… and that is, everything around you that you call life was made up by people that were no smarter than you. And you can change it. You can influence it. You can build your own things that other people can use.

Steve Jobs

We have a chance, if we stay focused and choose wisely, to really continue to impact people’s lives in some small way, for the better.

Steve Jobs

I skate to where the puck is going to be, not to where it has been.

Wayne Gretzky

For a decade now, mourning and healing have gone together.
Our gratitude has become as great as our loss.

Each of us has found his or her own path to consolation,
but we have come together in a beautiful place of love
for Steve, and for what he taught us.

For all of Steve’s gifts, it was his power as a teacher that has endured.
He taught us to be open to the beauty of the world, to be curious around
new ideas, to see around the next corner, and most of all to stay
humble in our own beginner’s mind.

There are many things we still see through his eyes, but he also
taught to look for ourselves. He gave us equipment for living,
and it has served us well.

One of our greatest sources of consolation has been our association
of Steve with beauty. The sight of something beautiful — a wooded hillside,
a well‑made object — recalls his spirit to us. Even in his years of suffering,
he never lost his faith in the beauty of existence.

Memory is inadequate for what is in our hearts: we miss him profoundly.
We were blessed to have him as husband and father.

The Jobs Family

The day the routers died ⬡ Mon 04

a long long time ago
i can still remember
when my laptop could connect elsewhere

and i tell you all there was a day
the network card i threw away
had a purpose - and worked for you and me....

But 18 years completely wasted
with each address we've aggregated
the tables overflowing
the traffic just stopped flowing....

And now we're bearing all the scars
and all my traceroutes showing stars...
the packets would travel faster in cars...
the day....the routers died



Chorus (ALL!!!!!)

So bye bye, folks at RIPE 55
Be persuaded to upgrade it or your network will die
IPv6 just makes me let out a sigh
But I spose we'd better give it a try
I suppose we'd better give it a try

Now did you write an RFC
That dictated how we all should be
Did we listen like we should that day

Now were you back at RIPE fifty-four
Where we heard the same things months before
And the people knew they'd have to change their ways....

And we - knew that all the ISPs 
Could be - future proof for centuries

But that was then not now
Spent too much time playing WoW

ooh there was time we sat on IRC
Making jokes on how this day would be
Now there's no more use for TCP
The day the routers died...

Chorus (chime in now)

So bye bye, folks at RIPE 55
Be persuaded to upgrade it or your network will die
IPv6 just makes me let out a sigh
But I spose we'd better give it a try
I suppose we'd better give it a try

I remember those old days I mourn
Sitting in my room, downloading porn
Yeah that's how it used to be....

When the packets flowed from A to B
via routers that could talk IP
There was data..that could be exchanged between you and me....

Oh but - I could see you all ignore
The fact - we'd fill up IPv4

But we all lost the nerve
And we got what we deserved!

And while...we threw our network kit away
And wished we'd heard the things they say
Put all our lives in disarray

The day...the routers died...

Chorus (those silent will be shot)

So bye bye, folks at RIPE 55
Be persuaded to upgrade it or your network will die
IPv6 just makes me let out a sigh
But I spose we'd better give it a try
I suppose we'd better give it a try


Saw a man with whom I used to peer
Asked him to rescue my career
He just sighed and turned away..

I went down to the net cafe
that I used to visit everyday
But the man there said I might as well just leave...

And now we've all lost our purpose..
my cisco shares completely worthless...

No future meetings for me
At the Hotel Krasnapolsky

and the men that make us push and push
Like Geoff Huston and Randy Bush
Should've listened to what they told us....
The day...the routers....died 

Chorus (time to lose your voice)

So bye bye, folks at RIPE 55
Be persuaded to upgrade it or your network will die
IPv6 just makes me let out a sigh
But I spose we'd better give it a try
I suppose we'd better give it a try
— Gary Feldman for RIPE 55
whois POEM-RIPE55-SONG

Aug 2021

HYPERshit ⬡ Fri 06

Am cumpărat anul trecut de la hypershop.com

  • “cea mai puternică baterie cu USB-C” – 130W
  • și “primul încărcător cu tehnologie GaN de 100W”

Mai cumpărasem de la ei în trecut un Hyperdrive Net 6-in-2 (Gigabit LAN, HDMI HDR 4K 30Hz, 2x USB-C 100W, 2x USB-A 3.0)

Am dat pe baterie și încărcător aproape 1.700 lei din care 330 transport. La livrare am mai plătit prin Fedex 350 lei din care 30 lei taxe vamale și restul TVA.
În total un rotund 2.000 lei pentru un încărcător, o baterie și un cablu USB-C. E adevărat, în reclamă erau cele mai șmechere de pe planetă.
Asta după ce dădusem 400 lei (310 produsul + 22 transport + 70 TVA) pe Hyperdrive.

Și n-ar fi fost nici o problemă dacă mergeau bine.
Dar imediat ce a ajuns încărcătorului nu-i mergea decât un port USB-C. Atunci am început să citesc pe internet încercând să caut o soluție de reparare – mă gândeam că e vreun chip care trebuie resetat sau ceva. Și ce am găsit erau de fapt foarte mulți oameni care se plângeau de HYPERshop. I-am contactat și mi-au oferit completarea unui formular de RMA (return merchandise authorization) – practic un fel de garanție. Dar costurile de transport le-aș fi suportat eu – dus-întors. Măcar nu mai era vamă și TVA.
După câteva luni de utilizare portul LAN al Hyperdriveului, fiind basculabil, nu mai tine cablul în el.
Bateria pare că nu se mai încarcă complet – 1 din 6 leduri indicatoare nemaiaprinzându-se oricât aș lăsa-o la încărcat.

De rahat că vând ei produse proaste, șterg reviewurile negative de pe siteul lor și de pe Kickstarter etc.
Dar până la urmă greșeala mea că nu m-am documentat mai bine, că am avut încredere, că am cumpărat din afara Uniunii Europene.

Protecția consumatorilor ar putea face ceva oare?