Claritate pură

By mânzu on January 10, 2023 at 16:04 — 3 mins read

Dacă nu știi către ce port navighezi, niciun vânt nu va fi favorabil — Seneca

Incertitudinea este lipsa clarității, iar incertitudinea apare peste tot, tot timpul.

Nu este clar la ce ar trebui să lucrăm mai departe sau cum să ne petrecem restul zilei.

Nu este clar cum ar trebui să evolueze următoarele șase luni la muncă sau în viața personală.

În definitiv, prea mulți dintre noi nu știm clar în ce direcție vrem ca viața noastră să meargă. Problema este că incertitudinea ne paralizează și ne blochează accesul în starea de flow.

Să știi clar unde vrei să ajungi și să știi exact cum ajungi acolo este extrem de important pentru apariția stării de flow. Fără obiective clare nu ne putem direcționa atenția. Și rămânem blocați în modul de analiză.

Cortexul prefrontal – partea creierului nostru unde se dezvoltă comportamente cognitive complexe precum luarea deciziilor – devine hiperactiv.

Atunci creierul e mai preocupat de a afla în ce direcție să se îndrepte și mai puțin de a se deplasa în orice direcție.

Partea bună este că o astfel de problemă poate fi rezolvată. Nu e nevoie să știi programul după care ți se va desfășura întreaga viață, destinul, pentru a beneficia de claritate, ci este nevoie doar să alegi o direcție și să faci pași pe acel drum.

Cheia este că atunci când vorbim despre atingerea performanței de vârf, este mai bine să te miști într-o direcție greșită decât să rămâi pe loc și să eviți a te mișca.

Lipsa clarității poate fi atacată și rezolvată prin stabilirea unor obiective pe 3 niveluri: un Scop Transformator Masiv, un set de Obiective Înalte și Grele și un set de Obiective Clare.

Pasul 1: Alege-ți Scopul Transformator Masiv

Asta va fi Steaua Nordului pentru tine. Un scop aspirațional, cu termen nedefinit de realizare, dar drumul către el vrei să-ți dea direcția generală a vieții.

Caută un astfel de scop printre misiunile sau cauzele pe care le admiri, oamenii care-ți inspiră pasiune și găsește ceva care rezonează cel mai bine cu tine.

Nu ezita. Mai bine un scop greșit decât nici-un-scop.

Existența unui scop cuprinzător care-ți inspiră pasiune îți va provoca o infuzie de norepinephrină și dopamină în sistem. Acestea 2 sunt unele dintre cele mai puternice substanțe neurochimice produse de către creier pentru Concentrare.

Din nou, adu-ți aminte că mai multă concentrare duce la mai mult timp în starea de flow.

Pasul 2: Trasează un set de Obiective Înalte și Grele

Sunt obiective pe termen lung, dar cu finalitate la un termen definit.

Ar trebui să fie specifice și măsurabile. Privește în profunzime, alege obiective mărețe (pentru tine), și stabilește-le finalitatea în 1-3 ani.

Ideal, aceste obiective înalte+grele vor contribui la, se vor uni către, realizarea Scopului Transformativ Masiv.

Să zicem că Scopul Transformativ Masiv ales este protejarea animalelor, plantelor și a ecosistemelor. Astfel, obiective înalt+greu ar fi scrierea unei cărți despre cunoașterea consecințelor actuale asupra mediului în 3 ani și organizarea unei conferințe pe tema drepturilor animalelor în următorul an.

Acum, cheia este să am o privire de ansamblu asupra acestora astfel încât să-mi fie clare, și apoi pot începe să-mi planific activități zilnice care contribuie la atingerea acestor obiective la termen.

Pasul 3: Stabilirea Activităților Zilnice Clare

Când vine vorba despre accesul în starea de flow, stabilirea unor astfel de obiective este cea mai importantă. În fiecare zi ar trebui să avem activități clare care ne aduc mai aproape Obiectivele noastre Înalte+Grele la 1-3 ani.

Acestea sunt activități foarte specifice, acțiuni pași, care rezolvate zilnic mișcă în direcția finalizării Obiectivelor (care însumate duc la atingerea Scopului).

Niciodată n-o să fie o activitate zilnică “prea clară, prea în detaliu definită”. Excesul de detalii este încurajat.

Cu cât mai clar descrii ce presupune o activitate, cu atât mai puțină energie este consumată pe derularea de activități dominante la nivel înalt în cortexul prefrontal, și îți va fi mai ușor să intri în starea de flow.

Așa că pune mâna și scrie cu pixul pe o foaie setul tău de Scop-Obiective-Activități.

Vei putea aduce ajustări pe parcurs, dar acum doar alege o direcție și fă pași pe acel drum. Și nu uita că în căutarea perfecționismului deseori ne sabotăm progresul.

Leave a comment