Despre Concentrare și cum ne este Distrasă Atenția

By mânzu on January 8, 2023 at 22:20 — 3 mins read

Pentru că de mulți ani sunt preocupat de motivarea oamenilor din jurul meu pentru atingerea scopurilor noastre și mai ales pentru că găsirea propriei motivații este o activitate continuă, de-o viață, am citit mult, multe cărți. De Massimo Vignelli, de Carol S Dweck, de la Steven Kotler la Mihaly Csikszentmihalyi pentru Flow, de la GFDA la James Victore și chiar Herman Hesse cu Siddhartha și Lupul de stepă.

Dar acum vreau să vorbim despre Flow, Flux, Debit, Curgere, chiar Belșug sau Abundență. Ceea ce ne face să fim perfomanți într-o activitate.

Concentrarea ne aduce mai aproape de performanță. Fără concentrare nu avem speranță să intrăm într-o stare de flow. Dar ce ne întrerupe concentrarea? Distragerea Atenției.

Unde Atenția merge, Energia noastră merge.

Notificări, sonerii, sunetele mediului înconjurător, zgomote. Știți despre ce vorbesc: într-un final ajungi să începi să lucrezi la ceva important, dar primești o notificare pe telefon. Atenția îți este atrasă către un mesaj care te face să-ti verifici emailul. Nici nu îți dai seama când trec 15 minute citind emailuri, dar acum ești gata să te întorci la activitatea începută. Dar apoi un coleg vine cu o problemă urgentă. Și tot așa.

Senzația că mintea ne este într-un pendul care oscilează între 2 capete, apropiindu-se de concentrare dar neavând posibilitatea să rămână în acel punct.

Pentru a avea o șansă în fața multitudinii de lucruri care ne distrag atenția în secolul 21 vă propun 3 idei pe care le puteți pune în practică pentru a elimina distragerea atenției, a vă amplifica puterea de concentrare și a vă găsi accesul în starea de flow.

1. Ignorarea ca un Proces Activ

Conform Dr. Adam Gazzaley, un profesor de neuroștiințe la University of California San Francisco care a studiat în profunzime ce ne distrage atenția, Concentrarea are la bază 2 principale componente: Participarea și Ignorarea.

Partea cu participarea probabil e clară – trebuie să faci acel lucru ca să fii concentrat pe el.

Partea cu ignorarea probabil este cea la care nu ne gândim. În același fel în care căștile cu izolare fonică își consumă bateria pentru a bloca sunetele din mediul înconjurător, creierul nostru consumă resurse cognitive pentru a “ignora” tot ceea ce percepe din mediul înconjurător.

Deci deși poate nii se pare că ne concentrăm bine, stimulii senzoriali din mediul înconjurător tot ne captează o parte din atenție.

Așa că eu încerc să las telefonul deoparte, să lucrez în liniște și să fiu riguros în a bloca a tot ceea ce-mi poate distrage atenția din mediul înconjurător. Tot ce se întâmplă în jurul nostru ne distrage atenția, chiar dacă nu ne dăm seama de asta!

2. Concentrarea este Capacitatea de a Suprima Spontaneitatea

Dr. Andrew Huberman, profesor de neurobiologie la Stanford University, arată în cercetările lui că, de fapt, concentrarea e doar capacitatea de a rezista impulsului de a exercita un comportament spontan.

Să citim un mesaj, să facem scroll pe Instagram, să mâncam chiar dacă nu ne este foame. Toate aceste comportamente spontane nu contribuie la realizarea scopurilor pe care ni le propunem.

Când rezit executării acestor impulsuri, rezultatul – tot ceea ce rămâne – este concentrarea.

Dar… cum Dr. Huberman subliniază, nu orice Spontaneitate este rea. La urma urmei, Creativitatea este spontaneitate cu un scop. Cheia este să controlez apariția Spontaneității ca aceasta să aibă loc DUPĂ o perioadă de concentrare profundă, atunci când mă aflu deja în starea de flow.

3. Rezerv loc special pentru starea de Flow

Încerc ca fiecare zi să aibă inclus cel puțin nouăzeci de minute în programul meu pentru cele mai importante lucruri la care lucrez. Acest interval de timp ar trebui să fie izolat de orice alte activități care îmi distrag atenția.

Fără telefon, fără Youtube, Instagram sau chiar fără conversații cu colegii.

Aceste 90 de minute trebuie să fie sacre.

Este intervalul meu de timp pentru a intra în starea de Flow și pentru a rezolva cel mai important lucru de azi.

Pun acest eveniment de flow în calendarul meu, la fel ca orice altă întâlnire, și consider modificarea acestui timp absolut nenegociabilă.

Leave a comment